OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

nokia 6125

Profil

Nokia 6125 je véčko strednej triedy nadväzujúce na svojich predchodcov s podobným číselným označením. Tento model nemá externú anténu a dostal do výbavy megapixel a pár vylepšení.

Dizajn a ovládanie

Vlani vytvorený dizajn véčka strednej triedy očividne žne úspech na viacerých frontoch. Nenápadná kombinácia často tmavého podkladu so strieborným alebo svetlým panelom a najmä forsírovaná jednoduchosť, to je kľúč k obľúbenosti. Predajné výsledky minulých modelov sú natoľko priaznivé, že Nokia tento rok vytiahne dva modely - jeden obohatený iba o Bluetooth (N6103), ďalší na prvý pohľad jednoduchší, ale funkčne lepší.

Ale jednoduchosť ostáva mottom aj na Nokii 6125. Žiadne zbesilé tvary, slušný kompromis medzi krivkami a hranami. Žiadne bláznivé farby či motívy - tmavá, strieborná a dosť. Žiadne prekomplikované doplnky - bočných stranách pár tlačidiel a na prednej šošovka fotoaparátu, vonkajší displej a reproduktor. Rozmery sú sympatické - 90x46x24 mm, hmotnosť sa dostala na 98 g.

Ovládanie sa tak od minulých modelov veľmi meniť nebude - väčšina sa sústredí na hlavnú klávesnicu vo vnútri telefónu. Jej funkčná časť naďalej využíva nadrozmerné prvky, či už ide o veľký panel s dvomi potvrdzovacími a dvomi hovorovými tlačidlami alebo centrálne pohybové tlačidlo s potvrdzovaním. Výhody sú zrejmé - na krpaté tlačidlá sa tu nikto sťažovať nebude. Alfanumerická časť nabrala trošku iný nádych - okrúhle tlačidlá dobre usporiadané na priestornom paneli sú prísľubom kvalitnej textovej komunikácie.

Displeje a fotoaparát

Displeje sa trošku zlepšili. Aspoň pri palete zobrazovaných farieb, ich rozlíšenia ostávajú rovnaké. Vonkajší tak bude zobrazovať 65 tisíc farieb v rozlíšením 96x65 pixlov a vnútorný ukáže 262 tisíc farieb v rozlíšení 128x160 pixlov. Tento displej už použila Nokia napríklad na slideri N6111 a vyzeral veľmi slušne.

Fotoaparát sa posunul na trošku vyššiu hranicu. 1,3-megapixlový snímač (max. 1280x1024 pixlov) pripomína optiku z N6230i, patrí k nemu aj 8-násobný digitálny zoom a možnosť nakrúcania videa v rozlíšení 176x144 pixlov.

Funkčná výbava

Nokia 6125 bude quad-bandovým prístrojom a sprístupní sa tak celému svetu. Jej telefónny zoznam bude viacpoložkový, kapacitu zatiaľ nevieme, vyzerá to buď na 500 alebo 1000 kontaktov.

Textová komunikácia by mala byť solídna, popri SMS a MMS nás čaká slušný e-mailový prehliadač a aj Push-to-Talk.

Organizačná časť bude kopírovať možnosti predchodcov a nečakáme pri nej výrazné zmeny.

Dátová časť je trošku kvalitnejšia ako na predchádzajúcich véčkach - očakávajte kombináciu HSCSD, GPRS triedy 10 a EDGE triedy 10. Vylepšením je práve EDGE (z triedy 6 na 10). Konektivita bude trojaká - čakajte dátový kábel, IrDA i Bluetooth.

Multimédiá nemajú byť zanedbané - megapixlový fotoaparát doplní FM rádio a MP3 prehrávač.

Interná pamäť prístroja je 11 MB, ale netreba zúfať - N6125 má na bočnej strane slot na microSD pamäťové karty, takže aj MP3 prehrávač bude riadne využiteľný.

Výdrž batérie

Nokia 6125 dostane Li-Ion batériu s kapacitou 820 mAh. Jej výdrž je maximálne odhadovaná na 280 hodín pohotovostného režimu resp. 5 hodín hovoru.

Kedy a za koľko?

Nokia 6125 sa začne predávať v druhom štvrťroku 2006. Predpokladaná cena je 230 eur, čo by po prepočte mohlo u nás vyjsť cca na 10 000 Sk.