OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

nokia 6086

Nokia 6086: prvé Wi-Fi véčko

 

Nokia 6086 je akoby upgrade modelu 6085 predstaveného už dávnejšie. Upgrade v tomto prípade znamená ale len jednu položku, a to UMA technológiu. 84 gramový telefón s rozmermi 92 x 46 x 23mm podporuje novú technológiu využívanú niektorými operátormi na akési šetrenie nákladov. UMA (Unlicensed Mobile Access) umožňuje používať štvorpásmový GSM telefón aj v pásmach WLAN sietí, ktoré sú v dosahu. Takto sa prepne do Wi-Fi siete a majiteľ môže volať cez internet alebo internetovať s vyššou rýchlosťou.

Bohužiaľ, ostatná výbava patrí do priemernej kategórie. Hlavný displej je pasívny a má rozlíšenie len 128 x 160 obrazových bodov pri zobrazení 262 tisíc farieb. Vonkajší, taktiež pasívny displej zobrazuje 65 tisíc farieb a s rozlíšením 96 x 68 pixelov.

VGA fotoaparát so 4-násobným zoomom poslúži asi len na MMS správy alebo prílohy k e-mailom. Tie je možné ukladať len do 6 MB vnútornej pamäti s možnosťou rozšírenia kartami microSD (2 GB). Dáta medzi zariadeniami je možné prenášať cez Bluetooth 2.0 alebo USB káblom. O dáta cez GSM sieť sa stará EDGE triedy 10.

Multimediálne funkcie sú zastúpené videoprehrávačom a jednoduchým prehrávačom hudby (MP3, AAC). Model 6086 podporuje aj Javu MIDP 2.0. nechýba ani internetový xHTML prehliadač.

Model by sa mal na trh dostať taktiež v prvom štvrťroku 2007 za cenu 200 EUR. Je však otázne, či sa 6086 bude dovážať aj na Slovensko, kedže hlávná funkcia telefónu - UMA nie je u nás dostupná. Novú technológiu zatiaľ podporuje len Orange v štátoch ako Anglicko, Francúzsko alebo Holandsko.

Bátéria s akpacitou 970 mAh by mala „živiť“ telefón počas 10 dní v pohotovosti alebo 5 hodín hovoru. S využitím UMA technológie klesne doba pohotovosti na 4 dni a 6 hodín hovoru.

„Kľúčom k úspechu Nokia 6086 a súčasne UMA technológie je bezchybný užívateľský zážitok,“ hovorí Kai Oistamo. „Na základe rady úspešných skúšok technológie UMA môžeme povedať, že sa telefón Nokia 6086 osvedčil ako špičkový prístroj výborne prechádzajúci z päťpásmového GSM do WLAN režimu podľa požiadaviek prostredia. Nokia 6086 úspešne integruje rádiové technológie a úplne sprehľadňuje ich využitie zákazníkom.”