OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

nokia 6300

Pocit a dizajn

Ako sme už spomínali v „novinkách“  je ťažké povedať z akého modelu Nokia 6300 vychádzala, alebo aký je jeho predchodca. Dočítali sme sa, že ide o nástupcu modelu 6100, ktorý bol predstavený v rovnakom čase, ale štyri roky dozadu. Teoreticky by tomu tak mohlo byť, pretože je určený pre rovnakú cieľovú skupinu, no fínsky výrobca tentokrát stavil na módny trend zoštíhľovania a pridal prvky manažérskych telefónov. Na inom serveri o ňom hovorili ako o modeli 6233 bez 3G.

 

Priamo z Nokie sme sa dozvedeli, že nejde o žiadneho priameho nástupcu, ale úplne nový model. Mal by vytvoriť akúsi triedu manažérsko-ľudových telefónov, hoci po softvérovej stránke tomu tak nemôže byť. Dizajn „manažéra“ mu však nemožno uprieť.

Podľa nášho názoru je práve dizajn najväčším lákadlom tejto novinky. Kombinácia kovu s minimom plastových častí patrí skôr manažérskej triede E Series. Netvrdíme, že týmto krokom Nokia spravila zle, naopak. Nerezová oceľ a vysokolesklý plast Nokii 6300 pridáva. Konečne sa akoby prelomili „ľady“ celoplastových modelov, ktoré priznajme si to, nie sú nič moc.

Ale vrátime sa ešte k materiálu. Ako sme už spomínali, väčšiu časť tvorí kov. Ide o jemne leštenú nerezovú oceľ. Tú nájdeme na prednej a hlavne na zadnej strane, kde je použitá na kryte batérie. Ďalšie veľké plus pre Nokiu. Kryt sa ani po mnohých otvoreniach nebude deformovať, olamovať, nepríjemne vŕzgať, či mať vôľu.

 

Viacerí známi, ktorí mali telefón v ruke, alebo ho len zazreli, usúdili, že je pekný. Áno, je, ale... Problém je v tom, že ak ho chceme mať stále taký krásny ako je na obrázkoch, musíme ho neustále leštiť a utierať. Neduh „odtlačkov“ neobišiel ani tento prístroj, čo je možno aj sklamaním. Odtlačky a drobné smietky nájdeme už po chvíli používania a poťažkávania v ruke.

Veľkosťou sme boli prekvapení. Príjemne hrúbkou (11.7mm), no nepríjemne dĺžkou (106.4mm). Pol centimetra dĺžky menej by určite neuškodilo. Nokia 6300 by potom nevyzerala taká pretiahnutá. Ide o prvý model tenkej konštrukcie od fínskeho výrobcu, čo je ďalším jej plusom.

Zaujímavé zistenie - hneď pri prvom kontakte s novinkou bolo počuť neznáme „hrkanie“. Ťažko povedať ako to bude u modelov v predaji, no naša vzorka mala tlačidlo na zapnutie/vypnutie prístroja uvoľnené do takej miery, že aj pri najmenšom pohybe hrkalo.

 

Používanie

Pri zapnutí sa na vás usmeje krásny displej, ktorý ohúri hádam každého. Z oficiálnych zdrojov máme informáciu, že softvér je Series 40 verzia 6.2.. V modeli 6233, ktorý má takmer zhodný softvér je ale verzia 6.1. v čom sa teda líši? Ide hlavne o prepracovaný audio prehrávač, ktorý si poradí s viacerými formátmi vrátane ochrany DRM 2.0.

Inak je menu úplne bežné. Dopĺňa ho predinštalovaný internetový prehliadač Opera Mini 2.0.1, konvertor, Nokia Presenter a Nokia Sensor, ktorý slúži na akýsi IM cez Bluetooth s kompatibilnými telefónmi Nokia. Zaujímavá je však možnosť zmeny podoby hlavného menu. Môžeme si ho zmeniť na maticu, maticu s popismi, bežný zoznam alebo záložky. Nechýba ani aktívny pohotovostný režim, ktorý je možné ešte dodatočne upravovať podľa vlastných požiadaviek.

 

Už v novinkách sme pochválili klávesnicu. Po pár dňoch aktívneho používania to môžeme len potvrdiť. S klávesnicou sa pracuje príjemne, odozva je rýchla, stláčanie klávesov pohodlné. Trochu nám vadili alfanumerické klávesy, ktoré sú dosť blízko pri sebe a občas sa stalo, že namiesto jednej, sme stlačili tú pod, alebo nad ňou. Časom sa však dá na klávesy zvyknúť. Chce to len cvik.

Príjemné prekvapenia nás čakalo aj s funkčnou časťou klávesnice. Tlačidlá sú naozaj malé, ale stláčajú sa veľmi dobre aj ľuďom s väčším palcom. Podsvietenie klávesnice je rovnomerné a bezproblémové. V tme sa na nej určite nestratíte.

Hoci je klávesnica výborná, bočné tlačidlo na ovládanie hlasitosti je doslova hrozné. Nahmatanie naslepo je takmer nemožné a stláčanie veľmi ťažké. Je to aj tým, že je príliš úzke, dlhé a veľmi tuhé. Je to veľké mínus, pretože hlasitosť hovorov, rádia a mp3 prehrávača sa ovláda práve pomocou neho.

 

Displej a foto

O displeji sme sa už zmieňovali. V rýchlosti spomeniem, že má uhlopriečku 2 palce (5.08cm), QVGA rozlíšenie a zobrazuje až 16.7 milióna farieb. Hoci je ukrytý pod mierne zrkadlovým sklíčkom jeho čitateľnosť na slnku je veľmi dobrá.

V menu sa  nedá nastaviť jas a ani kontrast, čo je chybou, najmä ak chceme viac šetriť batériu. Ďalšou chybičkou pre niekoho môže byť nemožnosť vypnutia animovaného menu. Niekomu to proste lezie na nervy. Inak si displej pochvaľujeme. Je jedným z najlepších displejov v triede, kde nemá takmer žiadnu konkurenciu.

Nokia 6300 má integrovaný fotoaparát. Jeho rozlíšenie je zaokrúhlene 2-megapixely (1600 x 1200). Nemá automatické zaostrovanie a ani LED blesk, čo je veľkou nevýhodou oproti konkurencii. Výrobca pravdepodobne nechcel narúšať dizajn a na blesk „zabudol“. Prečo však nepoužil autofocus nevieme. Fotoaparát má osemnásobný digitálny zoom. Považujeme ho za zbytočnosť, pretože fotografie s maximálnym zoomom sú naozaj hrozné aj preto, že veľkosť sa automaticky zmenší na 240 x 320 bodov. Veď posúďte sami. Schopné fotky sa dajú robiť s max 4-násobným zoomom, no aj tu už vidno značné deformovanie obrazu.

 

Cena

Nokia 6300 by sa mala podľa našich informácií dostať na trh v priebehu tohto, prípadne budúceho mesiaca. Jej cena bude približne 9000 Sk. V balení nájdeme okrem telefónu aj BL-4C batériu, nabíjačku AC-3, stereo headset HS-47, návod, CD a microSD kartu (128 MB).

Resumé

Čo dodať na záver? Otázka každej recenzie, no v tomto prípade ešte náročnejšia. Ako sme spomínali v úvode, Nokia 6300 je akoby zložením viacerých modelov do jedného. Nokii sa tento celok celkom vydaril, až na pár drobností, ktoré niekoho môžu prinútiť k tomu, aby sa pre tento mobil nerozhodol.

Za kúpu stoja parametre ako štíhly dizajn, výborný displej, nový softvér s multitaskingom a rýchlou odozvou, prepracovaný audio prehrávač, pohodlná klávesnica a mnoho iných. Veľkým mínusom telefónu je napr. „odtlačkový“ materiál, foto bez autofocusu a blesku, videonahrávanie len v rozlíšení 176 x 144 pixelov, náročné otváranie krytky USB konektoru alebo malá vnútorná pamäť.