OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

nokia 6111

Profil

Nokia 6111 je slider strednej triedy, ktorý poteší milovníkov oblých či vajíčkových mobilov, ľahkého ovládania, dobrého displeja i fotoaparátu a osvedčeného zloženia funkcií. Jednoznačne príjemný vianočný darček pre slečny, ktoré zbožňujú Nokiu a neboja sa vyskúšať trošku iný štýl mobilu.

Dizajn

Vajíčkový slider býval dlho doménou Siemensu, ale to neznamená, že sa do jeho výroby nemôžu zapojiť aj iní. Práve naopak - pri vlaňajších experimentoch padla nemeckému výrobcovi výhoda sympatického oblého vysúvacieho mobilu, nakoľko stavil na väčší, hranatejší a serióznejší model SL65 . Navyše dorazila aj kórejská konkurencia ( E800 a spol.).

O koncept sa začali zaujímať aj ďalší výrobcovia, medzi nimi bola aj európska fínska mašinéria. Nokia neváha a hľadá rozličné štýly mobilov a konečne prišla aj na masovejšiu výrobu sliderov. Jej počin Nokia 6111 je veľmi milým prístrojom. Oceňujeme, že Nokia, ktorá si neraz kládla za úlohu forsírovať skôr hranaté tvary, v tomto prípade prešaltovala na maximálne oblé tvary. Taký prístroj nevidíte každý deň a nutno podotknúť, že vzbudzuje sympatie u všetkých pozorovateľov.

Použitá dvojfarebná kombinácia miestami Nokiu 6101 - t.j. buď si zvolíte svetlý odtieň, v tomto prípade bielostriebornú verziu alebo dáte prednosť tmavšej. Táto obojakosť dizajnu prospieva, aspoň nemáme pred sebou implicitne buď svetlú alebo tmavú mašinku ako vyrába svoje mobily Samsung.

Materiálom prístroja sú dobré a pomerne pevné plasty. Na prístroji nevidieť nízku cenu, svojím dizajnom sa snaží pôsobiť elegantnejší, akým vlastne po podrobnejšom preskúmaní je. Nokia 6111 si však udržala nízku hmotnosť (92 g). Pri rozmeroch možno konštatovať trošku väčšiu hrúbku (23 mm) prameniacu z dvoch častí prístroja. Ale inak sú slušné (84x47x23 mm).

Konštrukcia slidera je dobrá, mnohých poteší poloautomatický mechanizmus na otváranie, t.j. stačí posunúť palcom kúsok vyššej polovice a už sa prístroj otvára. Niektorým sa zdala konštrukcia menej pevnejšia a otváranie príliš ľahšie - takže môže ísť buď o recenzovanú vzorku alebo rozličný uhol pohľadu.

Klávesnica

S klávesnicou sme v podstate spokojní, hoci nie úplne stopercentne. Funkčná časť rozložená na spodnej polovici ponúka výborné ovládanie, ale skôr v otvorenom stave - v zavretom sú totiž niektoré tlačidlá umiestnené príliš nízko. Samotné zloženie je však solídne, nie je zbytočne prekombinované - čaká dvojica potvrdzovacích a hovorových tlačidiel plus medzi nimi uložené centrálne štvortlačidlo (tvorí ho v podstate lesklý štvorcový rám) a v jeho strede výrazné potvrdzovacie tlačidlo s nevýrazným zdvihom. Zdvih tlačidiel je vôbec dosť nízky a spočiatku si naň treba zvyknúť.

Zatiaľ sme (našťastie) nezažili na slideri odfláknutú alfanumerickú časť. Nokia 6111 ju dokázala poriadne pripraviť - slušne a dosť široké tlačidlá s nižším zdvihom budete pri písaní velebiť. Ich oddelenie je na pohľad nevýrazné, ale pri práci nenatrafíte na žiadnu chybičku. Vlastne jedna by tu bola, ale nie je ergonomická...

Displej a menu

Displej nás pomerne prekvapil. Čakali sme niečo podobné ako na véčkach 6170 alebo aj 6101, predsa len, väčšina parametrov sa s recenzovanou N6111 zhoduje. Ale nový slider je lepší - displej už na prvý pohľad ponúka lepší jas, občas kontrastnejšie farby a celkový dojem z neho je lepší. Napokon zistíte rozdiely - aktívny typ síce ostáva, ale zväčšila sa paleta farieb na 262 tisíc farieb. Rozlíšenie 128x160 pixlov ostalo rovnaké, pri fyzickej uhlopriečke 1,76" je v poriadku, v menu bežne zobrazí šesť aktívnych riadkov plus dva statické. V textovom editore i wapovom prehliadači sa dokáže vypnúť k ešte lepším výkonom.

Zloženie displeja je trošku odlišné - zmenila sa pozícia ukazovateľov sily signálu a výdrže batérie. Teraz sú už grafické a malé ikonky vidíte aj hocikedy v menu, nielen v základnom stave ako na minulých Nokiách. Samotný systém menu tak síce ostáva rovnaký, ale podobných vychytávok nájdete v menu viacero, všetky však slúžia k prospechu používateľa.

Medzi najväčšie zmeny menu patrí predovšetkým základný stav. Ten popri inom riešení ukazovateľ prichádza s aktívnou obrazovkou Today, ktorú poznáme skôr zo smartphonov (nielen Nokie, ale aj iných značiek). Do tohto stavu si môžete vložiť niekoľko ikon najpoužívanejších funkcií a na zvyšnej časti sa ukazujú v textovej podobe info o hudobnom prehrávači, rádiu (napríklad naladená stanica) alebo záznamy z kalendára. Šikovné riešenie. Alternatívnym riešením menu je zobrazenie štyroch ikon, ktoré stelesňujú funkcie priradené k centrálnemu tlačidlu.

V ďalších častiach menu nás už výrazné prekvapenia nečakajú. Grid menu je prevedené v podobe 3x3 ikon (osobne mám dojem, že sa trošku zlepšili), ostatné časti menu kombinujú buď obyčajné textové riadky alebo čoraz častejšie kombináciu menších či väčších ikon spolu s textom. Také riešenie je pomerne živé - na Nokii 6111 si tak jasne uvedomíte rozdiel medzi svojim minulým či predminulým mobilom s niekoľkými veľkými ikonami a novinkou, kde má pomaly každá subfunkcia vlastnú ikonu. Mimochodom, niektoré časti menu (najmä grid) umožňujú aj prehádzanie volieb podľa vlastnej voľby - nútené poradie je tak minulosťou.

Čo je však nemenej dôležité, rýchlosť menu je na dnešné pomery nadpriemerná. Pre porovnanie - nedosahuje síce úroveň Nokie 6230i, ale má k nej veľmi blízko.

Zaujímavosťou nového systému je aj práca bez SIM karty. Jednoducho sme ju pri vzorke zabudli vložiť do telefónu a pokúsili sa ho zapnúť a bez problémov fungoval...

Fotoaparát

Nokia nelenila a rozhodla sa preniesť megapixlový fotoaparát už do strednej triedy. Tento krok si rozhodne ceníme, v podstate sa tu ukazuje prvá verzia megapixelu. Svedčí o tom nielen maximálne rozlíšenie 1152x864 pixlov, ale aj výsledná kvalita.

Ovládanie jasne zaisťujú tlačidlá na pravoboku - samostatné tlačidlo spúšte resp. regulačná dvojica slúžiaca ako zoom. Dobrým nápadom je snímanie okolia na celej obrazovke, resp. komplexná práca s displejom.

Fotoaparát ponúka niekoľko rozlíšení (okrem 1152x864 sú to tri menšie, až do 160x120 pixlov), ďalších funkcií tu veľa nie je - akurát samospúšť a nočný režim. Ten je pomerne dobre zvládnutý (rozhodne lepší ako v minulosti) a neraz si povolá na tvorbu záberov aj pomerne silný blesk. Je to cítiť - v slabších svetelných podmienkach sa už darí tvorbe kvalitnejších záberov. Stále tu však chýbajú ďalšie funkcie ako napríklad vyvažovanie bielej farby alebo kompenzácia expozície. Za to digitálny zoom chýbať nemohol a prišiel v 6x prevedení.

K dispozícii je aj nakrúcanie videa, ale iba v rozlíšení 176x144 pixlov. Poteší však odbúraný limit - video môže mať pomaly hodinu, len treba mať vyhradený kus pamäte.

Výdrž batérie

Nokia 6111 je vybavená Li-Ion batériou s kapacitou 700 mAh. Na takto dobre vybavenú strednú triedu je to dosť málo a svedčia o tom aj hodnoty výrobcu - 192 hodín pohotovostného režimu alebo 3 hodiny hovoru. V skutočnosti vydrží Nokia 6111 nabitá maximálne tri dni a pokiaľ budete na ňu náročnejší, po nabíjačke siahnete aj každý druhý deň. Je to trošku škoda, hoci nabíjanie batérie je pomerne rýchle (cca 85 minút od kompletného vybitia po plné nabitie).

Verdikt

Nokia 6111 je prvým výletom výrobcu do sveta vysúvacích mobilov strednej triedy. A je pomerne úspešný - táto kategória nepraská vo švíkoch a so zaujímavým európskym dizajnom i tradičným poňatím Nokie a jej množstvom funkcií ide o lákavý vianočný darček. Ocenia ho najmä ženy, ktoré upúta oblý vajíčkový tvar jasne pripomínajúci napríklad Siemens SL55. Hoci ten dostane tento rok zdatného a krásneho nástupcu v podobe SL75, Nokia je predsa len lacnejšia.

Tá cena však môže vyvolať polemiku, pretože 12-13 tisíc Sk za taký prístroj nie je málo a je to o dobré dve tisícky viac ako sľubovali pôvodné odhady pri predstavení telefónu. Ale pretože v strednej triede sliderov nenatrafíme na veľké množstvo noviniek (sú tu staršie Samsungy, ale inak nič moc), tak si môžete trošku za dizajn v jednej z dvoch farieb priplatiť a byť pomerne spokojný.

V rámci strednej triedy je totiž prístroj dobre vybavený a bude sa páčiť. Môžete chcieť od takého slidera viac?