OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

nokia 1208

Pocit a dizajn

Novinka svojim dizajnom nijak nevyniká. Sivá Nokia 1208 je maličkým telefónom s rozmermi 102 x 44.1 x 17.5mm a váhou len 77 gramov. Práve tá nás na telefóne prekvapila asi najviac. V ruke sa drží výborne, jedine ľudia s veľkými rukami budú mať s držaním malého telefónu problémy.

Celý telefón je z matného plastu, čo vysoko oceňujeme, pretože na ňom nevidno žiadne odtlačky prstov, či iné šmuhy. Prekvapilo nás aj veľmi dobré spracovanie. Nový model ani po viac dňoch používania nevŕzgal a neškrípal.

 

Predná strana je usporiadaná ako väčšina telefónov klasickej konštrukcie. Nad jednoliatou klávesnicou je maličký farebný displej. Ten je ukrytý pod sklíčkom, ktoré zasahuje až cez reproduktor. Nad displejom je neodmysliteľný logotyp výrobcu.

Zadná strana okrem vyrytého logotypu v hornej pevnej časti neobsahuje nič zaujímavé. Kryt batérie dostal akési vrúbkovanie kvôli lepšiemu držaniu v ruke. Kryt drží výborne a pritom nemá problémy s vysúvaním. SIM karta je uložená pod zaklápacím systémom takže sa mechanicky neopotrebúva.

 

Ľavá a pravá strana majú taktiež len vyrytý logotyp výrobcu. Na pravej strane je ešte v hornej časti otvor reproduktora.

Vrchná strana je o niečo zaujímavejšie. V strede vidíme LED svetlo a v rohoch sú dve očká pre pripevnenie pútka. Prečo sú dve nevieme.

 

Spodná časť Nokie 1208 tvorí súbor konektorov - systémový konektor v strede, konektor nabíjačky v ľavo a 2.5mm audio konektor pre headset na pravej strane. Vedľa neho je maličký otvor reproduktora.

Používanie

Po zapnutí sa nás Nokia 1208 opýta na PIN kód. Po správnom zadaní nesmie chýbať „podanie rúk Nokia“. Úvodná obrazovka je veľmi jednoduchá. Nad názvom operátora sa klasicky ukazuje sila signálu a batérie, plus ďalšie ikonky informujúce o stave telefónu.

Do menu sa dostaneme nezvyčajne ľavým kontextovým tlačidlom. Pravé poslúži na definovanie skratiek, ktoré určite využijeme (baterka, budík, atď.). Menu je rozčlenené do riadku, pričom ikony sa zobrazujú v ľavej časti displeja a na zvyšku vidíme nasledujúce ikony. Menu je celkom rýchle, aj keď pri napríklad pri hrách sa telefónu veľmi nechcelo.

Klávesnica je jednoliata. Tým nemáme na mysli, že ide o plochú klávesnicu známu z modelov americkej Motoroly. Ide o jeden celok, z ktorého vystupujú jednotlivé klávesy. Voči alfanumerickej časti nemáme žiadne výhrady. Príjemné povrch na dotyk, rýchle reakcie a jemné cvaknutie vytvárajú dojem klávesnice na úrovni.

 

Na druhej strane funkčná časť nás prekvapila. Nechápeme prečo nie je stredové tlačidlo funkčné. Pri používaní sme si nevedeli zvyknúť na to, že na potvrdzovanie slúži ľavé kontextové tlačidlo a nie stredové. Štvorsmerné tlačidlo vystupuje mierne nad ostatné takže jeho stláčanie je pohodlnejšie. Podsvietenie klávesnice je sýto modré. Na klávesnici sme nezaznamenalo žiadne hluché miesta. V tme nám mierne vadilo, že okolo spomínaného celku klávesnice podsvietenie presvitá.

 

Displej a foto

Displej Nokie 1208 patrí skôr k začiatku tohto tisícročia, no je farbený. Displej typu CSTN má rozlíšenie 96 x 68 pixelov, zobrazuje 65 tisíc farieb na uhlopriečke 1.45 palca (cca 3,7 cm). Je veľmi malý a po telefónoch ktoré sme testovali prednedávnom nám príde až smiešny. Časom sa ale dá zvyknúť aj na ten. S čitateľnosťou na priamom svetle spokojní nie sme. Patrí skôr k podpriemeru. Výhodou je, že po zhasnutí na ňom vidíme základné údaje ako zmeškaný hovor, SMS správu atď.

V nastaveniach nás prekvapilo množstvo funkcií, ktoré ponúka. Nastavenie 20 tém, farebných škál, hodín ako šetriča baterky, času podsvietenia, jasu (50 – 100%), či šetriča displeja (6 rôznych) len tak v low-endoch nevidíme.

Nokia 1208 z pochopiteľných dôvodov nemá integrovaný fotoaparát.

 

Pripojenie k internetu

Dvojpásmová (GSM 900/1800 MHz) Nokia 1208/1200 neumožňuje pripojenie na internet ani wap.

Organizácia času

V Nokii 1208 toho pre organizáciu času veľa nenájdeme. A ak áno jedná sa o najjednoduchšie formy týchto aplikácií. Začneme kalendárom, ktorý je až príliš jednoduchý. Na malom displeji sa nedokáže zobraziť celý mesiac. Mesačný a denný náhľad chýba. Do kalendára môžeme pridať len pripomienku s dátumom a časom.

Do budíka môžeme pridať len jedno budenie, tón budenia a umožňuje nastaviť opakované budenie (jednotlivé dni). Pripomienky ponúkajú 34 znakov a môžeme im určiť čas a dátum zobrazenia. Pripomienku je možné odoslať na ľubovolné telefónne číslo.

Okrem týchto funkcií tu nájdeme jednoduchú kalkulačku, konvertor (teplota, hmotnosť, dĺžka, plocha, objem, mena, moje vlastné), časovač a stopky. V jednoduchom telefóniku by určite potešil ešte diktafón.

 

Multimédiá

Telefón umožňuje prehrávať MIDI a MP3 zvonenia. Audio prehrávač tu nenájdeme takže oba spomínané formáty prehráme len ako zvonenia. V Nokii 1208 chýba aj akákoľvek forma na pripojenie iného zariadenia. Na mysli máme infraport alebo Bluetooth. Kábel v balení tiež nenájdeme a nebolo by ho možné ani kde pripojiť. Taktiež len 4 MB vnútorná pamäť toho veľa nepojme. Pre zvonenia je pripravená aplikácia „Skladateľ“, čo je vlastne jednoduchý skladateľ MIDI melódií.

Nokia 1208 má tri hry, ktoré sú ale viac určené najmladším používateľom. Minimálne tak vyzerajú. Ich názvy o tom ale napovedajú - Nature park, Rapid roll, Snake xenzia. Pri hraní je možné nastaviť zvuk a vibrovanie.

Zaujímavá je aplikácia „Demo“, ktorá neskúsených používateľov prevedie základnými funkciami telefónu. Potešila nás „Baterka“, ktorú rýchlo spustíme pomocou nastavenia skratky pravému kontextovému tlačidlu. V telefóne je 2.5mm audio konektor, ktorý ale kvôli absencii audio prehrávača využijeme len na handsfree sadu.

 

Batéria

Nokia do telefóniku implantovala vcelku veľkú batériu (typ BL-5CA) s kapacitou 700 mAh. Podľa fínskeho výrobcu na jedno nabitie vydrží do 365 hodín v pohotovosti alebo do 7 hodín hovoru. Novinkou je pípanie po nabití batérie. Týmto krokom chce Nokia šetriť elektrickú energiu.

Nám sa pri teste podarilo dosiahnuť výdrž až 7 dní bez nabíjania. Je ale pravdou, že model 1208 sme používali len ako druhý sekundárny telefón. Celkovo sme nahovorili okolo hodiny hovoru, poslali asi 10 SMS. Najviac sme Nokiu 1208 používali ako baterku.

 

Cena

Cena novej Nokie 1208 sa pohybuje na úrovni 1600 -1700 Sk. V bazároch ju budeme hľadať zatiaľ asi márne, pretože na slovenský trh sa dostala len prednedávnom. Hoci ide o veľmi lacný model, ani jeden z našich operátorov ho zatiaľ medzi svoje korunové telefóny nezaradil.

V skromnom balení nájdeme len telefón, batériu, nabíjačku (AC-3) a návod.

Resumé

Čo dodať na záver? Dlho sme rozmýšľali nad vhodnými slovami, no zhrnúť v skratke výhody a nevýhody tohto low-endu nie je jednoduché.

Medzi kladné vlastnosti s čistým svedomím zaraďujeme dielenské spracovanie, ktoré môže konkurovať aj omnoho drahším telefónom. Druhou výhodou je cena, ktorá z tohto telefónu môže spraviť zaujímavý predajný kúsok. Za cenu okolo 1600 Sk majiteľ získa jednoduchý telefónik so základnými funkciami (telefonovanie, SMS, budík, kalkulačka, kalendár, prevodník, baterka - svetlo...). Výhodou je aj silná batéria, ktorú nie je potrebné nabíjať až tak často.

Nedostatkov je viac ako dosť a myslíme, že ich nemá cenu spomínať.

Komu sa telefónik hodí? Určite málo skúseným používateľom, ako druhý (záložný telefón), ale aj do veľkých firiem, ktoré chcú ušetriť za nákup komunikačných zariadení. Starším ľudom bude robiť problémy malý displej s nemožnosťou zväčšenia písma, takže im to nebudeme odporúčať.